2011. szeptember 4., vasárnap

Hogyan használjuk a Facebook-ot a nyelvtanulás során?

Jómagam hosszú-hosszú ideig ellene voltam a Facebooknak, és távol is tartottam magam mindenféle közösségi site-tól. Nem hiszem, hogy az általános iskolai ismerősök általi megjelölés nélkül üres lenne az életem, és nem azt sem szeretem, ha olyanok jelölnek be, akiket nem is ismerek. És azt sem tudom megszokni, hogy valaki lépten-nyomon mindent like-ol, még a saját hozzászólásait is. Ebből kifolyólag nekem még 100 ismerősöm sincs összesen a Facebook-on. De akkor mégis miért regisztráltam? A válasz egyszerű: nyelvtanulási céllal. Ez az oldal ugyanis tele van jobbnál-jobb lehetőségekkel arra, hogy gyakoroljuk a nyelvet, főként az olyan kevesek által tanult nyelvet, mint a finn. Nem szeretek olyan oldalakat betenni a tetszik kategóriába, amelyek nem nyújtanak számomra semmilyen hasznos információt (pl. nem jelölök meg márkákat, mert meggyőződésem, hogy ez csak a cégek egy újabb reklámfogása). Mivel én imádom a magazinokat, egyértelmű volt, hogy ezek felkutatásával kezdem. Először kikerestem a net segítségével a gasztromagazinokat, majd az utazással, egészséggel, sporttal, lakberendezéssel stb. kapcsolatos, angol nyelven megjelenő újságokat, és bejelöltem ezeket a Facebook-on. Természetesen az újságok által megjelölt kedvencek között böngészve is sok érdekes oldalt találtam, így blogokkal, honlapokkal és egyéb izgalmasnak tűnő kedvencekkel gyarapodtam. Ezt követték a finn nyelvű lapok, a Helsingin Sanomat oldaláról eljutottam az Ilta-Sanomat, az Aamulehti oldalára, majd különféle, engem érdeklő blogokra, egyéb honlapokra. Természetesen csatlakoztam finn nyelvet tanító, gyakorló csoportokhoz is, felvettem a napi egy finn mondat (angol) oldalt is.
Nekem már a kutakodás is jó program volt, plusz örömforrást okoznak az igényes magazinok cikkei is, vagyis kinyílt a világ. Ha az üzenőfalamon meglátok egy érdekesnek tűnő cikket, már nyitom is meg, és próbálom kibogozni a lényeget, akár angolul, akár finnül van. A reggeli internetezést általában ezzel kezdem :) Bár a finn tudásom még nagyon minimális, nem riadok vissza semmitől :) általában a hs.fi cikkeivel nyitok, ezek viszonylag rövidek. Először egyszer végig olvasom, majd a főcímet lefordítom, így képet kapok nagyjából a tartalomról. Nem állok neki kiszótárazni ezeket, megpróbálom kimazsolázni a legfontosabbnak tűnő 5-10 szót, és ezeket nézem meg a szótárban. Ebből már tudom általában, hogy mi a lényeg. És mivel nem akarom, hogy az egész nyelvtanulás egy merő görcs legyen, ezzel be is végeztem az adott cikket. Kész, a lényeg meg van, haladok tovább :)
A sok tanulócsoport közül kettőt tartok igazán jónak, a többi nem túl interaktív, és eléggé ritkán kerülnek fel új posztok. Az egyiket egy angol lány indította, aki Finnországban él és tanul, ő nagyon jó kis teszteket, honlapokat oszt meg velünk, és sokat segít mindenben. A másik oldal a már említett napi egy finn mondat (amúgy ez nem napi szinten történik, de jól hangzik), angolul és finnül természetesen. Magyar nyelvű csoportra még nem leltem, de sebaj, így legalább rá vagyok kényszerítve, hogy az angolt is használjam, mert ugye meg kell értessem magam, és én törekszem is a kommunikációra, még ha hibázok is néha :) különösen jó, hogy megkértem a csoporttagokat, a finnen kívül javítsák nyugodtan az angolomat is, hálás lennék érte :) Emellett már tagja vagyok egy svéd nyelvet tanuló csoportnak is, de ott még csak megfigyelő vagyok, az még ráér.
Összességében tehát megtaláltam a magam számára hasznos részét a Facebook-nak, és úgy veszem észre, igen hasznos, sokat fejlődik ez által a nyelvtudásom. Olyan tartalmakra bukkantam rá, melyekre e nélkül nem biztos. Az internet egy autodidakta nyelvtanuló számára amúgy is az egyik elsődleges eszköz, emellett egy (sok esetben) ingyenes kincsesbánya.

Egyébként próbálkoztam azzal is, hogy átállítottam a facebook nyelvét finnre még a legelején, de aztán visszaállítottam angolra, mert az még nagyon korai volt. Most valahogy önálló életre kelt a dolog, és angol-magyar vegyes nyelvet használ :D


3 megjegyzés:

  1. Én nem találltam ilyet a facebookon

    VálaszTörlés
  2. Szia! Most találtam a blogodra. Hozzád hasonlóan nulláról szeretnék megtanulni finnül hasonlóan rövid idő alatt, szintén munkavégzés céljából. Nagyon sok hasznos tippet adtál a kezdéshez, amit hálásan köszönök! Ugyanakkor sajnálom, hogy abbahagytad a posztolást. Biztatnálak, hogy fojtasd! Kíváncsi vagyok a kinti tapasztalataidra.

    A cikkel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy be tudnád e linkkelni a cikkben említett két tanulócsoportot, amit hasznosnak találtál a FB-on???

    Ha létrehoznál egy magyar csoportot én biztos csatlakoznék. ;)

    Üdvözlettel: Noémi

    VálaszTörlés
  3. szia,
    a facebookon keressétek a finnish language words and grammar csoportot, egy Finnországban élő angol lány csinálja.

    Noémi: kedves vagy, de magyar csoportot nem tervezek, sokan vannak, akik nálam jóval tapasztaltabbak ez ügyben. Jelenleg Magyarországon vagyok, a finn nyelvtanulás picit szünetel,a jövőbeni tervek miatt az angol és a német van erősen porondon. De a finn sem lesz elfelejtve :)

    VálaszTörlés