2011. szeptember 2., péntek

Mire van szükség az önálló nyelvtanuláshoz?

Szóval akkor foglaljuk össze az eddigieket, röviden! Mi is kell ahhoz, hogy egyedül, otthon, autodidakta módon megtanuljunk egy nyelvet, akár a teljesen kezdő szintről?
1. nyelvkönyvekre: érdemes egy, igen rövid, tömören összefoglaló példányt beszerezni. Ez angol nyelv esetén nem nehéz, nagyon sok nyelvkönyv közül lehet válogatni. Finn esetén már nehezebb a helyzet, tökéletes könyvet személy szerint nem találtam, inkább több könyv nyelvi anyagát fogom összegyúrni, és elkészíteni a saját szabálykönyvem
2. hanganyagokra: audiobook, oktató anyagok, anyanyelvi zeneszámok (angolból szintén könnyebb a helyzet), kedvenc sorozat hanganyaga, saját hanganyagok (értsd= saját magunk által felmondott anyagok), podcast-ek
3. olvasnivalóra: magazinok, könyvek, internetes anyagok/honlapok eredeti nyelven, képregények, képeslapok, szórólapok, használati utasítások stb.
4. néznivalóra: filmek, sorozatok, rajzfilmek, tehetségkutatók, híradók, show-műsorok, vagyis minden, ami érdekes lehet a nyelvtanuló számára. Angol nyelvű néznivaló esetében egyszerűbb a helyzet, számos magyar, illetve angol nyelvű feliratok könnyíthetik meg a szövegértést, finn esetében ez nehezebb, de ez nem akadályozhat meg abban, hogy egyre többet és többet értsek meg a finn nyelvből. Legalábbis nekem ez nem szegi kedvem, sőt!
5. szótárra: egynyelvű és kétnyelvű szótárt minden esetben érdemes beszerezni, de ez nem jelenti azt, hogy ez az első, amihez nyúlnunk kell, ha valamit nem tudunk/értünk (erről is írok még)
6. szókártyákra: ezek lehetnek készen vásároltak vagy magunk által gyártottak, ez utóbbit preferálom személy szerint
7. elmetérképre/gondolattérképre: erről írok majd még, önállóan készíthető, nagyon jó módszer a szótanuláshoz
8. nyelvtanulást segítő szoftverekre: CD-romok, szótanulást segítő programok (pl. Anki), internetes oldalak nyelvcsere miatt (pl. Livemocha)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése