2011. szeptember 19., hétfő

Őszi nyelvtanfolyamok

Már nyáron neki láttunk utána nézni az ősszel kezdőd nyelvtanfolyamoknak, de sajnos akkor még nem volt túlságosan biztató a kép. Az olyan nyelvek esetében, mint a német, olasz, angol stb. viszonylag könnyű dolga van a nyelvtanulónak, csupán csak annyi a dolga, hogy kiválassza a számára kedvező tanfolyamot. A finn esetében azonban nem ilyen egyszerű a helyzet, eléggé szűkös a kínálat. A Katedra volt árban a legkedvezőbb, azonban a tanfolyam indulásához szükséges volt egy minimális létszám. A Selyemút nyelviskola már két-három főtől is indít kurzust, azonban mondanom sem kell, hogy nem olcsó. Persze, ez relatív, de mivel mi ketten vagyunk, ez már nem mindegy :) Azt korábban is hallottam, hogy a Kalevala Baráti Kör szokott kurzusokat indítani, azonban náluk még nyár végén nem volt semmi információ. A múlt héten viszont kaptam egy "fülest", hogy meghirdették az új tanfolyamokat, és nagyon-nagyon kedvező áron! Mint azt az előbb megtudtam a telefonban :) 14 alkalom, heti egyszer másfél óra, kezdő csoport, ami biztosan indulni fog, mivel már jó néhányan érdeklődtek. És bár az eredeti terv az volt, hogy ha lehet, tanár nélkül készülünk fel, de kiderült: nem lehet. Ha több időnk lenne, nem lenne gond, azonban már csak 8-9 hónapunk van a tervezett indulásig, és bizony kell a kontroll. Na, meg ártani nem árthat alapon majd kiderül. Ettől függetlenül továbbra is az autodidakta megoldás híve maradok, ezen lesz a nagyobb hangsúly, hiszen heti egyszer másfél óra önmagában még nem sok, igazából egy alapozásra elegendő, amit nekem kell folyamatosan fejlesztenem, napi több óra önálló tanulás révén. Szerencsére kaptunk egyéb segítséget is Finnországból, így Skype-on keresztül is részesülünk egy kis oktatásban, segítségben :) (ezt ismét nagyon köszönjük :))
A múlt héten sajnos nem sok időm volt a finnel foglalkozni, de mától nincs mese, szorosabb időbeosztást fogok készíteni, és nemsokára írok is egy kicsit az időmenedzsmenttől, ami meggyőződésem szerint minden nyelvtanuló számára életbevágó fontossággal bír. Egy jó időbeosztás nélkül nagyon hamar elveszünk a teendők sűrűjében, miközben a nyelvtudásunk nem, vagy éppen visszafelé fejlődik.

4 megjegyzés:

  1. Mindenképp írd meg majd időbeosztásos dolgot.
    Főleg az érdekel hogy 2 nyelvet hogy osztod be.

    Én beterveztem magamnak elmúlt 1 hónapra időrendbe a tanulást, de meg kell reformálnom.. tesztből készült részben sikerült is betartani.

    Érdekes hogy ezt írod "azonban már csak 8-9 hónapunk van a tervezett indulásig, és bizony kell a kontroll. "
    Én a csoportos tanfolyamokon(nagyon jó tanár volt) pont azt éreztem mindig hogy nem haladunk eléggé, ez mondjuk lehet részben azért volt mert már tudtam egy részét.

    VálaszTörlés
  2. a héten mindenképp megírom a bejegyzést! igen, pontosan ez a gondom nekem is a csoportos tanulással, nekem mindig túl lassú, általában fényévekkel messzebb járok az anyagban, mint a csoport többi tagja. Viszont a finn nyelvtanban van néhány kacifántos rész, amit nem árt, ha oktató is magyaráz, illetve legalább több alkalom nyílik a kommunikációra. Ettől függetlenül ez inkább egy kis kiegészítése lesz az önálló tanulásnak, mert tuti, hogy már megint előrébb fogok járni. Ez mondjuk érthető, ha valaki heti több órában tanulja a nyelvet, míg a csoportos tanfolyam el van osztva 14x1,5 órára

    VálaszTörlés
  3. Szia ! Tudsz adni egy e-mail címet ? Lenne pár kérdésem :) Az enyém kekkutya7@freemail.hu :)

    VálaszTörlés