2012. április 8., vasárnap

Angolba ágyazott mindennapok

Mint azt egy korábbi hozzászólásomban írtam, mostanában a finn nyelvtanulás jegelve van, annál az egyszerű oknál fogva, hogy jelenleg itthon, és nem pedig Finnországban tartózkodom. Hogy ez mennyire átmeneti állapot, az még egyelőre a jövő zenéje, többféle lehetőség/terv is van a külföldi léttel kapcsolatban a tarsolyunkban, de jelenleg egyértelműen az angolra fektetjük a hangsúlyt, emellett időnként előkerül részemről a már megszerzett német tudás felfrissítése, aktualizálása is.
A napjaim nagy része azonban angolozással telik, sajnos nem olyan mértékben, mint kellene, de azért a finnországi lét jó kis alapokat adott, helyre rázta a már megszerzett tudást, és képessé váltam élő szóban is kommunikálni. Azért ez nekem mindenképpen pozitív fejlemény, komoly gondjaim voltak korábban e téren, sajna a rossz tanítási módszereknek köszönhetően inkább írásban jeleskedtem, a szóbeli megnyilvánulásokra nem túl sok nyelvtanár helyezett hangsúlyt. Idegen nyelvi környezetben azonban minden nap minden percében meg kell ugrani a lécet, és ez idővel komoly fejlődést eredményez. Nem mindegy, hogy olyan emberek vesznek körül, akik nem beszélik az anyanyelvedet, és kénytelen vagy megoldani mindennapi dolgokat, kifejezni magad, meg úgy általában....Ez azonban még önmagában nem elég, attól, hogy idegen nyelvi környezetben élsz, nem hanyagolhatod el a tanulást sem, a tudás nem jön magától, én legalábbis nem hanyagoltam el kinti létem alatt sem az angol, sem a finn tanulást. Ez utóbbit kénytelen voltam önállóan végezni, de ez már egy másik történet, azért haladtam azzal is.
Itthon nagyon komoly erőfeszítéseket kell tennem azért, hogy a már megszerzett tudás megmaradjon ÉS fejlődjön is tovább. Hamar vissza lehet zökkenni a magyar nyelvű környezetbe, mindennapokba, és ismét elkezdesz magyarul gondolkozni. Kényelmi szempontoktól vezérelve bizony nem mindig a feliratos filmet, sorozatot választod, és igen, időhiányra hivatkozva el-el sikkad néha a nyelvtanulás. Ennek elkerülése végett tartom jó ötletnek a nyelvtanulásra szánt idő heti szintű beosztását, ami segíthet kordában tartani az egész folyamatot. Azonban fontos, hogy a terv betartható legyen, ne tervezzünk túl sokat egy napra, és főként ne tervezzünk be mindent percre pontosan. Annak ugyanis egyenes következménye a csúnya bukta. Ha csak egy kicsit is megcsúszik a beosztás, borul minden. A későbbiekben ezzel kapcsolatban részletesebben is szeretnék írni, és persze megosztani a saját időbeosztásomat. Hátha valakinek hasznára lesz, vagy csak nekem lesz egy visszajelzés a haladásomról.
Jelenleg ami minden napom szerves részét képezi az angol tanulás terén, az a szavak tanulása (szókártya), a BBC London hallgatása futás közben, és angol nyelvű sorozatok nézése felirattal (van, amelyiket már angol felirattal, van, amelyiket még magyarral). Időnként előkerül Dohár: Kis angol nyelvtanja, amit az egyik legjobbnak tartok ebben a kategóriában.
Ez azonban még így, ebben a formában kevés, komolyabb fokozatra kapcsolás következik a jövőhéttől. Addig is, tessék egy video a finn Jackass arcoktól. Finnországban meglehetősen népszerűek a srácok (Dudesons), gyakran szerepelnek a helyi pletykalapokban, plakátokon... (Én legalábbis gyakran "botlottam beléjük"):

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése