2011. szeptember 4., vasárnap

Köszönjünk finnül!

Amivel általában a finnül tanuló először találkozik nyelvleckékben, az a köszönés. E nyelv esetében egyszerű dolgunk van, mivel köszönni sokféleképpen lehet, és egyik sem bonyolult. Lássuk a köszönéseket:
Hei! Moi! = szia!
Terve! = szervusz
Tervetuloa! = Isten hozott! Légy üdvözölve!
Hyvää päivää! Päivää! = Jó napot!
Hyvää huomenta! = Jó reggelt!
Hyvää iltaa! = Jó estét!
Hyvää yöta! = Jó éjszakát!

Elköszönéskor:
Hei hei!
Moi moi!
Näkemiin!
Nähdään!
Kuulemiin! (telefonba)

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  3. Szia! Örülök, hogy ráakadtam a nemrégiben indult blogodra, én ugyanezt csinálom illetve ugyanígy autodidakta módon igyekszem megtanulni lettül. Aztán majd emellé szeretnék megtanulni még észtül is, mert hát ugye a két ország közelsége és a jóbarátsága a két népnek azt diktálja, hogy akkor már kicsit észtül is értsek. Bár tudom, hogy közel sem egy, a finn meg az észt, de azért elég közelállóak, és talán, ha pár tippel, így forrásügyileg ki tudnál segíteni, hogy szerinted miből érdemes inkább észtül tanulni, melyek azok a könyvek/könyvtípusok amelyek Neked inkább jobban beváltak. Többféle könyvem is van, főleg angol illetve tisztán csak észtnyelvűek, meg a nagyon régi Lavotha Ödön-féle magyar nyelvű könyv, de az nekem nem jött be. Előre is köszi, és sok sikert a finn meg angol tanuláshoz! :)

    VálaszTörlés
  4. szia! én is örülök, hogy ráakadtál a blogomra, remélem, találsz néhány infot, amit hasznosíthatsz nyelvtanulásod során. A lett és az észt is érdekes nyelv lehet :)
    személy szerint a magyar nyelvű nyelvkönyvek többségét nagyon szakmainak érzem, vagyis nagyon úgy érzem, hogy nyelvészeknek készítették nyelvészek (ez valószínűleg így is van), ezeket csak nézegetés szintjén tartom a polcon (kivétel a Tanuljunk nyelveket sorozat finn könyve, abban vannak jó kis dolgok). Az angol nyelvű könyvek tehát nekem picit jobban beváltak, és frissebb anyagokat is tartalmaznak. igyekszem főként olyanokat forgatni, amelyekhez hanganyag is tartozik, pl. Teach yourself. Amit mindenképp ajánlanék neked, azok a Goethe Intézet ingyenes nyelvanyagai, vannak köztük észt és szerintem lett anyagok is. A finn esetében találtam benne egy-két furcsaságot, de ettől még hasznos. Itt találod:
    http://www.goethe-verlag.com/book2/ET/index.htm
    itt pedig teszteket találsz az észthez:
    http://www.goethe-verlag.com/tests/index1.htm

    A teach yourselfnek és az euro talk-nak is van észt anyaga, ezekhez persze kell az angol tudás is, mert az a közvetítő nyelv. Rosetta Stone és Pimsleur sajnos nincs az észthez (sem). Illetve még az alábbi két könyv biztosan jól jöhet a tanuláshoz: Colloquial Estonian, Estonian Textbook: grammar exercises conversation

    VálaszTörlés