2012. május 7., hétfő

Randevú a dán nyelvvel

A múlt héten megkezdtem ismerkedésemet a dán nyelvvel, mondhatni, meg volt az első, tapogatózó jellegű randink. Személy szerint úgy gondolom, nem szükséges azonnal belecsapni a közepébe egy ismeretlen nyelv elsajátításába, mert abból jó eséllyel szenvedés lesz hosszú távon. A kezdeti lángolás hamar abbamarad, ha az ember fia/lánya rájön, ez is csak egy nyelvtannal, szótanulással járó hosszú folyamat.
Én szeretek ismerkedni kicsit, mielőtt elkötelezném magam, már ami a nyelvtanulást illeti. Ízlelgetni a szavakat, megszokni a beszédet, a kiejtést, nekem a nyelvtanulás öröm, egy kellemes időtöltés, és szerintem ez részben azért is van így, mert úgy állok hozzá, hogy az legyen.
De mit is jelent ez tulajdonképpen? Első körben felkutatom a neten, milyen segédanyagok állnak rendelkezésemre az adott nyelvből (jelzem, dánból szinte semmi, legalábbis magyarul), és ha tudom, megszerzem ezeket. Még nem csinálok semmi extrát, csak belelapozgatok ezekbe random, belehallgatok egy-egy mp3 fájlba, és sok esetben az első benyomás alapján eldöntöm, hogy tetszik-e az adott könyv/hanganyag stb, vagy mehet a levesbe. Nekem fontos, hogy olyan anyagokat használjak, amelyek lekötnek, szórakoztatnak, és egyáltalán nem érzem szenvedősnek általuk a nyelvtanulást.
Közben persze olvasgatok az adott kultúráról, országról, gasztronómiáról is, ha egy mód van rá (és miért ne lenne), angolul. Rákeresek- jelen esetben dánul- néhány kulcsszóra, ami engem érdekel (például gasztronómia, ételek stb.), és már mehet is a gugliba. Egy-két szimpatikus cikket kiválasztok, ami dánul van, és átfutok rajta, az eddig tanult idegen nyelvi ismereteimre támaszkodva megnézem, van-e első blikkre valami, ami logikusnak, ismerősnek tűnhet, játszom kicsit azzal, hogy felismerem-e a főnevet, igét stb. Ha valami nagyon érdekel, mehet a szótárazás, de semmi megerőltető, tanulásra hajazó dolog nem történik esetemben, ebben az időszakban! :) A lényeg a kikapcsolódás, a játszva tanulás. Mert, hogy igazából ez is az, 4-5 szót már most tudok dánul, pedig nyelvkönyvekkel még nem foglalkoztam.
A már jól bevált Facebook-módszert is bevetettem, bekerült néhány dán magazin a kedvencek közé, és lassan előkerülnek a színes ceruzák is a gondolattérképek készítéséhez. A youtube-on is megnéztem néhány videot, csak azért, hogy barátkozzak a dán nyelvvel, a sajátos kiejtést még szokni kell, az biztos.
Komoly, érdemi munkát tehát még nem végeztem, csupán ismerkedő jelleggel tapogatózok a dán nyelv rejtelmeiben. Nem tudom, ki, hogy van vele, de nekem ez be szokott válni :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése