2012. december 30., vasárnap

Nyelvtanulási stratégia

Eljött ennek az évnek is a vége, és a statisztikák alapján egyre többen szeretnének finnül tanulni. Van is elképzelésem róla, miért, de ez ebből a szempontból nem releváns. De ígérem, a közeljövőben én is visszatérek a finn tanuláshoz, és akkor erről is több szó lesz itt a blogon. Tudom, a bejegyzések száma lehetne több is, de őszintén szólva, irtó kevés időm van. A nyelviskola heti háromszor 4 órát vesz el az életemből, mellette ott az angol, a munkám, és most még egy másik projekten is dolgozom, ami még titok. De nagy fába vágtam azt a bizonyos fejszémet, nem titkolom.
Az év vége nálam az összegzés jegyében telik, és persze a tervezgetés is szorosan kapcsolódik a személyiségemhez :D Nincs ez most sem másként, igyekszem levonni a tanulságokat, és jövőre máshogy csinálni. A nyelvtanulásom alapvetően jól halad, kicsit nagyobb erőfeszítéseket azonban nem ártana bele tennem, és a szótanulásra fordított időt jelentősen megnövelnem.
Mi a legjobb módja az eredményesség növelésének? Nálam a stratégia készítése mindenképpen beválik. Csak úgy, belevágni, aztán várni, hogy legyen is valami belőle...a nyelvtanulási folyamatnak tervezettnek, szervezettnek és mérhetőnek kell lennie. Az új év pedig általában a fogadalmakról szól, miért is ne lehetne ezt is belevonni?
Én személy szerint oda vagyok a táblázatokért, lefűzhető, szerkeszthető célokért, tervekért :) Először készítek egy általános, 2013-ra vonatkozó tervezetet. Elsősorban kitűzöm a negyedéves célokat (mint például: márciusra 1000 szavas aktív dán szókészlet, angol TOEFL nyelvvizsga stb.), aztán jön a havi lebontás (pl. havonta egy könnyített dán olvasmány a szintemnek megfelelően, két angol nyelvű film angol felirattal vagy anélkül stb.), majd jöhet a heti lebontás. Aki nagyon ráér, megcsinálhatja napi szinten is, ám ezt kevésbé javaslom, úgysem fog sikerülni betartani, a napi terv nem elég rugalmas, és ha borul a napi rend, az sikertelenség érzéshez, frusztrációhoz, és a "francba,ezt most már hagyom a fenébe" krízishez vezet. Egyszerűbb, ha a napi terv keretében csak azt határozzuk meg, hogy pl. 15 perc tanulókártya készítés, ismétlés, feladatmegoldás lesz terítéken...ízlés szerint.
Azoknak, akik frászt kapnak az ilyen fajta tervezgetéstől, túlszabályozástól, ez a lépés kihagyható, ám stratégiára akkor is szükség van. Legalább negyedéves célkitűzésekkel, és fontos, hogy valamilyen formában mérjük is a haladást! Rám most januártól pl. havonta egy TOEFL angol nyelvvizsga példafeladat megoldása vár.
Tehát összegezve: a nyelvtanulás során szükség van egy jól felépített stratégiára, az eredmények mérésére, és  nekünk, mint hadvezéreknek, be kell vennünk az adott nyelv várát! Ez pedig csak úgy, bele a vakvilágba módon nem fog menni. Tessék terveket készíteni, még akkor is, ha nem ragaszkodunk annak minden egyes pontjához (nem is kell), de legalább lesz egy mankónk, amire támaszkodhatunk!
Boldog, tanulásban gazdag új évet mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése