2012. december 11., kedd

Prezentáljunk idegen nyelven!

Gondoltál már arra, hogy angolul készíts, és ne adj Isten, elő is adj egy prezentációt? Ugye, hogy nem? A legtöbb embert már attól is a frász töri ki, ha magyarul kell ezt megtennie. Kiállni egy csomó ember elé, és értelmes mondatokat kipréselni magunkból, miközben lever a víz, mert mindenki minket néz. És közben még angolul, németül, dánul, kínaiul, vagy ki tudja, milyen nyelven is kell ezt megtenni.
Pedig nagyon jó gyakorlat ám, több szempontból is. Meg kell mondjam, nekem speciel az egyik kedvenc feladatom volt mindig is: prezentálni.
Épp a napokban tartottam egy előadást dánul Magyarországról. Megsúgom, hogy akkor kerültem át egy magasabb szintű csoportba, én voltam az egyetlen a friss modulvizsgámmal, aki még éppen csak, hogy belekezdett az új kurzuskönyvbe. Viszont nyelvet tanulni hatékonyan szerintem úgy lehet, ha magasabbra tesszük a lécet, és nem ijedünk meg a kihívásoktól. Úgyhogy egy szem újként azonnal le is csaptam a lehetőségre, és feliratkoztam a listára: prezentálni szeretnék. Nem volt tolongás, gondolom nem kell mondanom. Én voltam az egyetlen jelentkező.
Röpke 5 óra alatt meg is született az előadás anyaga, amit másnap nagy sikerrel elő is adtam, sok dicséretet zsebeltem be, többek között a tanárét is, aki elkönyvelte, hogy legalább olyan szinten vagyok most, mint a csoport haladóbb tagjai.
Miért is jó prezentálni, idegen nyelven? Egyrészt önbizalmat ad a siker, ugyebár. Másrészt egy adott téma köré csoportosítva rengeteg új szót, kifejezést tanulhatunk meg. Javítja a beszédkészségünket, ugyanis vázlatos anyagból kiindulva nekünk kell élő szóban felépíteni az előadást. Emellett folyékonyabbá is válik a beszédünk, és mivel- jó esetben- arra koncentrálunk, hogy ne égjünk be, nem is fogunk annyit a nyelvtanon agyalni. Én például mindig a folyékonyabb beszédre koncentrálok ilyenkor, és nem akadok fenn a nyelvtani apróságokon. Sokkal helyesebben is beszélek így. Érdekes, nem?
De mitől is lesz jó egy prezentáció?
1. Legyen tömör: a lényeg nem az, hogy felolvasást tartsunk. Egyrészt, a hallgatóság jó eséllyel be fog aludni, és/vagy menekülőre fogja a dolgot, ha meglátja, hogy méteres szövegeket illesztünk a ppt-be. Másrészt nem túl életszagú, ha nekiállunk felolvasni a google fordító vagy idegen nyelvű wikipedia által megalkotott szövegeket, igaz? Fontos tehát a vázlatosság, a többinek a fejünkben kell meglennie, vagy esetleg, ha ragaszkodsz hozzá, kis jegyzetek formájában a papírodon, amit a kezedben tartasz. Én ezt nem szoktam használni, csak akadályoz.
2. Kulcsmondatok: használjunk olyan szavakat, melyek köré fel tudjuk építeni a mondanivalónkat. Lehet az egy-egy szó, de akár egy-egy egyszerűbb mondat. A lényeg, hogy csak támpontot adjanak, a többit meg majd szóban összeállítjuk
3. Képek: én szeretek képeket is használni, lehet róluk beszélni, illetve nálam kulcsszavakként működnek: eszembe jut róluk a lényeg, amit szeretnék
4. Fordítás: csak olyan szavakat, fogalmakat használjunk, aminek tudjuk a jelentését, az ismeretlenekből túl sok ne legyen, hacsak nem áll rendelkezésünkre túl sok idő, hogy megtanuljuk azokat. Ha túl sok idegen szót használunk, az előadás közben folyamatosan azon fogunk agyalni, hogy mit is jelent, mi is volt az, amit mondani akartunk?
5. Próbáljuk el: ha nagyon izgulunk, kérjünk meg valakit, aki segít gyakorolni. Adjuk elő neki a prezentációt.

Összességében véve nagyon jó módszernek tartom nyelvtanuláshoz a prezentálást. Ha nem is fenyeget minket ennek a réme a közeljövőben, nyugodtan beépíthetjük a nyelvtanulási folyamatunkba. Kérjük meg az angol tanárunkat, hogy készítsen fel minket egy ilyen feladatra, vagy épp készítsünk magunktól egyet a következő foglalkozásra. Vagy egy ismerősnek, rokonnak, aki esetleg még tud is angolul (tán még nálunk is jobban, így korrigálhat is a VÉGÉN! Ne közben, mert az hangulatgyilkos). Lényeg a lényeg, hogy próbáljátok ki, használjátok ezt a remek eszközt, különösen akkor, ha nem mertek beszélni, gondot okoz a kommunikáció! Ezt a problémát csak gyakorlással lehet leküzdeni.

2 megjegyzés:

 1. Szia!
  A napokban találtam rá a blogodra, mert tervezem, hogy finnül tanuljak.
  Aztán minden bejegyzésedet elolastam...
  Szeretném veled felvenni a kapcsolatot, mert sok kérdésem is lenne még...
  Küldenél e-mail címet?
  Előre is köszi: Diana

  VálaszTörlés